Vinföreningen Munskänkarna i Esbo rf

 

 

Vinföreningen Munskänkarna i Esbo rf. grundades i januari 2002 och hör till Svenska Munskänkarna i Finland rf. (SMiF). Målsättningen i vår verksamhet är att ge medlemmarna bättre kännedom om vinets historia, kultur, odling och tillverkning. Trivseln på våra evenemang och känslan av gemenskap är minst lika viktiga beståndsdelar.

Kärnan i vår verksamhet utgörs av våra månatliga möten. Programmet består huvudsakligen av en presentation av vinområden, druvarter och andra vinrelaterade ämnen med därpå följande avsmakning av viner. Utbildningsprogrammet, som är gemensamt för alla munskänkar utgör en viktig del av vår verksamhet. Våra vinresor till vinländer och -områden är ett uppskattat programinslag.

Medlemskap

Munskänkarna i Esbo har idag drygt 100 medlemmar. Vi tar emot nya medlemmar i den mån våra begränsade mötesutrymmen tillåter det. Är Du intresserad av vår verksamhet och vill bli medlem, tag kontakt med någon av styrelsemedlemmarna så får du närmare information.

Aktuellt

Mini vinmässa i Grankulla.

Den 11 december ordnar Granulla Munskänkar en Mini-vinmässa i Villa Junghans i Grankulla. Läs mera här.

Nästa tasting.

Nästa tasting hålls tisdagen den 18 december. Temat är Jul i Italien tillsammans med Maddalena Benedetti.

En ny ettbetygskurs har börjat.

Tillsammans med Grankulla Munskänkar har en ny ettbetygskurs inletts. Anslutningen har varit glädjande stor och kursen har samlat sexton intresserade munskänka. Lagom till kursen har en ny Ettbetygsbok publicerats.

Vintanken

Vintanken är ett nytt element i våra hemsidor. Det är ett lättsamt kåseri, funderingar kring vin eller besläktade teman. Målsättningen är att förnya innehållet minst en gång i månaden.

December 2018. Alko, K-butiken eller näthandeln

Handeln med alkoholdrycker har under de senste åren genomgått en verklig metaformos. Det var enklare förr. Vin och brännvin köpte man på Alko, mellanöl fick man i matbutiken. Den nya alkohollagen tillåter starköl och alkoläsk i matbutiken, men succen verkar att ha uteblivit. En intressant fråga är, vart är näthandeln på väg.

Radikalt höjda priser i Estland har lagt sordin på ölrallyt från Tallinn, men den egna importen har och kommer alltid att ha sin givna plats. 

Läs Kajs funderingar kring alkoholhandeln i december månads vintanke.

December 2018

November 2018. Gympa för hjärnan

Nu är det bevisat. Vin är inte bra bara för magen utan också för hjärnan. Inge har studerat de senaste forskningsrönen.

November 2018

Oktober 2018. Ne bois pas inutilement

Kiki har hittat en bok från 1938, "Vackra Marianne bjuder på vin" skriven av Ivar Bleke, en pseudonym för den finlandssvenska författaren Håkan Tollet. Marianne i titeln står för Frankrike. I boken citeras den store franske vinkännaren Paul de Cassagnnac: "Ne bois pas inutilement". Dvs. Drick inte i onödan.

Oktober 2018

September 2018. Nya bekantskaper

Kim och Veronica Grundström har besökt nya och mindre kända vinområden på gränsen mellan Frankrike och Spanien och där hittat nya spännande, kanske lite udda bekantskaper i vinernas värld

September 2018

Maj 2018. Österrike

Efter en lång och kall vinter har vi sommaren här, precis som förr. Vi är kanske lite traditionsbundna men på något vis hör vita viner sommaren till. Vi har alla vår bestämda åsikt om var de bästa vita vinerna görs. Men mången håller säkert med om att Österrike kvalar in i elitserien. Veronica Grundström har styrt stegen till Alkos Österrikehylla och provsmakat både Grüner Veltliner och Riesling, och hittat en och annan pärla. Nånting till Midsommarlaxen kanske. 

Njut av sommarvärmen, god mat och goda viner, kanske en Grüner Veltliner från Wachau.

Maj 2018 

April 2018. Vad har vi i glaset

Inspirerad av februari tastingen och Munskärnas regiontävling har Kaj Christiansen funderat på tanken bakom blindprovningar. Faktum är att de är en självklarhet inom vinvärlden. För oss glada amatörer inom Munskänkarna är de både intressanta och spännande. Dessutom lär man sig en massa. Ju mer man provar desto fler aha-upplevelser får man.

April 2018

Mars 2018. Sagt om vin

Peter Appelqvist har botaniserat i litteraturhistorien och hittat kloka och träffande tankar och citat om denna gudarnas dryck. Som till exempel ett franskt talesätt "En måltid utan vin är som en dag utan sol".

Mars 2018

Februari 2018. Alkos monopol igår och idag

Trolle Lindgren har följt med Alkos utveckling från 70-talets statsmonopol till dagens betydligt mer kvalitetsmässiga "servicemonopol". Utbudet av kvalitetsviner har ökat markant, men fortfarande saknas viner från små exklusiva producenter. 

Februari 2018

Januari 2018. Nomen est omen

Somliga vinmakare är väldigt uppfinningsrika när det gäller att hitta på namn. Många däremot håller sig till ett kort och enkelt formulär. Hur tänker vi som konsumenter. Låter vi oss påverkas av ett fantasirikt namn. Kiki Törnroos har botaniserat i Alkos prislista.

Januari 2018

December 2017. Vad får vinet kosta

Så här inför julen funderar Kaj Christiansen över vad vinet får kosta. Det finns gott om fina och dyra viner i världen, men är de alltid värda sitt pris.

December 2017

November 2017. Att köpa vin

Föreningens förra ordföranden, Göran Bärlund funderar hur det är att köpa vin. Varifrån kommer ideerna och uppslagen. Alkos näthandel är ett steg i rätt riktning, ävenom deras hemsidor kanske kunde förbättras. Klicka på länken nedan så får du ta del av Görans tankar.

November 2017

Oktober 2017. Ett gott vin

Veronica och Kim Grundström har besökt mellersta Italien och provat viner. Summan av kardemumman är något som mången vinvän upplevt då och då. Ett vin som i sin rätta omgivning och sammanhang är gudomligt kan vara helt ordinärt i ett annat sammanhang. Det här är en av orsakerna till att vinvärlden är så spännande och värd att utforska.

Oktober 2017

September 2017. Om vinprovning.

I vår första vintank har föreningens ordförande tecknat ner sina tankar och erfarenheter av vinproving, i allmänhet och på italienskt vis.

September 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

free web counter