Vinföreningen Munskänkarna i Esbo rf

 

 

Vinföreningen Munskänkarna i Esbo rf. grundades i januari 2002 och hör till Svenska Munskänkarna i Finland rf. (SMiF). Målsättningen i vår verksamhet är att ge medlemmarna bättre kännedom om vinets historia, kultur, odling och tillverkning. Trivseln på våra evenemang och känslan av gemenskap är minst lika viktiga beståndsdelar.

Kärnan i vår verksamhet utgörs av våra månatliga möten. Programmet består huvudsakligen av en presentation av vinområden, druvarter och andra vinrelaterade ämnen med därpå följande avsmakning av viner. Utbildningsprogrammet, som är gemensamt för alla munskänkar utgör en viktig del av vår verksamhet. Våra vinresor till vinländer och -områden är ett uppskattat programinslag.

Medlemskap

Munskänkarna i Esbo har idag drygt 100 medlemmar. Vi tar emot nya medlemmar i den mån våra begränsade mötesutrymmen tillåter det. Är Du intresserad av vår verksamhet och vill bli medlem, tag kontakt med någon av styrelsemedlemmarna så får du närmare information.

Aktuellt

Esbo Munskänkars golftävling

Esbo Munskänkars golftävling hålls i år på Sarfviks golfbana den 10.8. klockan 11.00. Anmälningar tas emot av Göran Bärlund. Mera information hittar du här.

Nästa tasting.

Nästa tasting hålls i september. Styrelsen önskar alla munskänkar en skön och avkopplande sommar. Njut av solen, god mat och nya intressanta sommarviner. 

Nästa resa

Nästa vinresa sker den 16 - 21 september 2018. Resemål är den här gången Loire-dalen i Frankrike. Vi får stifta bekantskap med både vingårdar och slott.  Arrangör är också den här gången BKWine. En separat kallelse har utgått till föreningens medlemmar.

OBS ! Det finns ännu lediga platser. 

Vintanken

Vintanken är ett nytt element i våra hemsidor. Det är ett lättsamt kåseri, funderingar kring vin eller besläktade teman. Målsättningen är att förnya innehållet minst en gång i månaden.

Maj 2018. Österrike

Efter en lång och kall vinter har vi sommaren här, precis som förr. Vi är kanske lite traditionsbundna men på något vis hör vita viner sommaren till. Vi har alla vår bestämda åsikt om var de bästa vita vinerna görs. Men mången håller säkert med om att Österrike kvalar in i elitserien. Veronica Grundström har styrt stegen till Alkos Österrikehylla och provsmakat både Grüner Veltliner och Riesling, och hittat en och annan pärla. Nånting till Midsommarlaxen kanske. 

Njut av sommarvärmen, god mat och goda viner, kanske en Grüner Veltliner från Wachau.

Maj 2018 

April 2018. Vad har vi i glaset

Inspirerad av februari tastingen och Munskärnas regiontävling har Kaj Christiansen funderat på tanken bakom blindprovningar. Faktum är att de är en självklarhet inom vinvärlden. För oss glada amatörer inom Munskänkarna är de både intressanta och spännande. Dessutom lär man sig en massa. Ju mer man provar desto fler aha-upplevelser får man.

April 2018

Mars 2018. Sagt om vin

Peter Appelqvist har botaniserat i litteraturhistorien och hittat kloka och träffande tankar och citat om denna gudarnas dryck. Som till exempel ett franskt talesätt "En måltid utan vin är som en dag utan sol".

Mars 2018

Februari 2018. Alkos monopol igår och idag

Trolle Lindgren har följt med Alkos utveckling från 70-talets statsmonopol till dagens betydligt mer kvalitetsmässiga "servicemonopol". Utbudet av kvalitetsviner har ökat markant, men fortfarande saknas viner från små exklusiva producenter. 

Februari 2018

Januari 2018. Nomen est omen

Somliga vinmakare är väldigt uppfinningsrika när det gäller att hitta på namn. Många däremot håller sig till ett kort och enkelt formulär. Hur tänker vi som konsumenter. Låter vi oss påverkas av ett fantasirikt namn. Kiki Törnroos har botaniserat i Alkos prislista.

Januari 2018

December 2017. Vad får vinet kosta

Så här inför julen funderar Kaj Christiansen över vad vinet får kosta. Det finns gott om fina och dyra viner i världen, men är de alltid värda sitt pris.

December 2017

November 2017. Att köpa vin

Föreningens förra ordföranden, Göran Bärlund funderar hur det är att köpa vin. Varifrån kommer ideerna och uppslagen. Alkos näthandel är ett steg i rätt riktning, ävenom deras hemsidor kanske kunde förbättras. Klicka på länken nedan så får du ta del av Görans tankar.

November 2017

Oktober 2017. Ett gott vin

Veronica och Kim Grundström har besökt mellersta Italien och provat viner. Summan av kardemumman är något som mången vinvän upplevt då och då. Ett vin som i sin rätta omgivning och sammanhang är gudomligt kan vara helt ordinärt i ett annat sammanhang. Det här är en av orsakerna till att vinvärlden är så spännande och värd att utforska.

Oktober 2017

September 2017. Om vinprovning.

I vår första vintank har föreningens ordförande tecknat ner sina tankar och erfarenheter av vinproving, i allmänhet och på italienskt vis.

September 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

free web counter