Vinföreningen Munskänkarna i Esbo rf

Program och aktiviteter


Tastingar våren 2020:

28.1.     Vad har vi i glaset. Tävlingsledare Kiki Törnroos

25.2.     Trolle Lindgren: Grenache

Övriga planerade vinprovningar under vårterminen 2020 är inhiberade.

 

Kurser och utbildning

En ny Druvkurs startade 4.2.2020 under ledning av Kiki Törnroos. Ett cirkulär om kursen har skickats ut till alla medlemmar.

 

Tidigare tastingar

25.2.2020 Grenache världen runt

Grenache är en intressant och mångsidig druva som kanske har hamnat lite i skymundan. Delvis möjligen på grund av att den mest används i olika blandviner. Gårdagens tasting tillsammans med Trolle visade att det finns många väldigt goda och prisvärda endruvsviner gjorda på grenache, eller garnacha  om man så vill. Gårdagens viner hittar ni här.

 

28.1.2020 Vad har vi i glaset?

Munskänkarnas traditionella tävling "Vad har vi i glaset?", gemensam för alla munskänksföreningar i Sverige, Finland och övriga världen, leddes det här året hos oss av Kiki Törnroos. Tävlingen uppfattades som medelsvår. Roligt var att ett vin på druvan gewürztraminer för en gångs skull dök upp i tävlingssammanhang. Zinfandel vållade lite huvudbry. Chardonnay från Chablis, som ofta är lite svår att pricka rätt, var knepig att hitta också den här gången. Vinerna som serverades hittar du här.

 

17.12.2019 Ost och vin

Vår avgående ordförande Inge Appelqvist tog oss med på en vandring i vinets och ostens värld. Vi provsmakade allt från hårda ostar som parmesan och manchego till getost och vit och blå mögelost. En liten överraskning var att champagne passar till allt. Vi visste ju nog att blåmögelost och portvin är en osviklig kombination. Den som vill experimentera på egen hand hittar ostarna och vinerna här.

 

26.11.2019 Bordeaux viner från hela världen

Kvällen inleddes med valmöte som klarades av på tio minuter.

Efter valmötet gav Kim Grundström oss en inblick i Bordeaux historia. Bordeaux är inte enbart världens största vinproducerande område. Kvalitetsmässigt är och förblir Bordeaux referensvinet som alla andra producenter har som förebild. Kvällens viner hade som tema druvblandningar som förekommer i Bordeaux-viner. Vinerna kom från vitt skilda delar av världen varav ett vin från Bordeaux. Vinet valdes med knapp majoritet till kvällens vinnare. Vinerna hittar du här.

 

22.10.2019 Besök hos CISA Drinks

Oktober månads tasting hölls för ovanlighetens skull inte i Gäddhuset. CISA Drinks, som stod för tastingen hade bjudit in oss till sin vinkällare i Kavallbacken. CISA Drinks är en av de största vinimportörerna i Finland med bl.a. Drappiers champagne på sin repertoar. De munskänkar som deltog i Champagneresan 2009 minns den säkert. Vi fick smaka på ett vitt och fem röda viner med tilltugg. Tastingen leddes av Robin Salmi, blivande Master of Wine.

Kvällens vinner hittar du här.

 

24.9.2019 Viner från öar

Under Ledning av Sofia Lindholm från Hus Lindman provade vi röda viner som vuxit på öar i olika delar av världen. De flesta kommer från Medelhavet men också Tasmanien var representerat. Vinerna hittar du här.

 

23.4.2019 Vinglaset genom tiderna

En av våra främsta antikexperter, Bernt Morelius berättade om vinglasets utveckling genom tiderna. En av kuriositeterna var en sköljmugg för glas. Nog så nödvändig för man drack allt från vittvin till likör ur samma bägare. Ett annat historiskt faktum är att färgade glas togs i bruk för att dölja vinets grumlighet.

Kvällens provning handlade om några av Alkos nyheter. Trolle hade valt ut ett skumvin, två vita och tre röda. Det intressanta urvalet representerade både nya och gamla världen, från fördelaktiga bryggviner till lte dyrare kvalitetsviner. Kvällens urval hittar du här.

 

26.3.2019 Sydafrika

Kvällen inleddes med årsmötesförhandlingar, som klarades av snabbt och behändigt. Därefter fick två munskänkar som klarat av ettbetygskursen sina pinsar och diplom. Vi gratulerar.

Efter alla formaliteter var det dags för kvällens tasting med temat sydafrikansk mat och sydafrikanska viner. Tastingen inleddes med en presentation av Louise Mérus som bott och utbildat sig i Sydafrika. Hon hade dukat upp en liten buffet med lokala specialiteter. Vinerna representerade hela skalan av sydafrikanska druvor och vinområden.

Vinerna hittar du här.

Presentationen, tilltugget och vinerna rönte stor uppskattning bland deltagarna, som ikväll var glädjande många.

 

26.2.2019 Vita viner från Ungern

Kvällens tema, vita viner från Ungern, hade väckt stort intresse.  Juhani Huotari, ungernexpert från Helsingin Munskänkarna, ledde en vinprovning som säkert kändes ny för de flesta. Vinområden, druvor och viner hade komplicerade namn, en del nästan omöjliga att lägga på minnet. Men aldrig förr hade vi smakat på 6 ungerska viner i rad.

Vinerna hittar du här

 

22.1.2019 Vad har vi i glaset

Trolle Lindgren ledde vår sedvanliga tävling "Vad har vi i glaset". Vinerna var den här gången inte helt lätta att identifiera vilket ledde till en glad och livlig diskussion bland deltagarna. Facit hittar du här.

 

18.12.2018 Jul i Italien

Maddalena Benedetti, med rötter i Sydtirolen berättade med inlevelse om jultraditioner i hennes andra hemland. Som ackompagnemang hade hon dukat upp ett julbord med traditionella italienska läckerheter: prosciutto, salami, olika ostar, jordärtskocka och soltorkade tomater i olja mm. Till delikatesserna fick vi viner från hennes hemby som familjen själv importerat. Vi inledde traditionellt med Prosecco och avslutade likaledes med Prosecco, en söt version. Däremellan fick vi bla. smaka på en Carmenere från samma by. 

Av responsen att döma upplevde alla deltagare kvällen som synnerligen intressant och lyckad. 

Kvällens viner, varav ett finns tillgängligt på Alko hittar du här. 

 

20.11.2018 Merlot

Merlot hör till vinvärldens vanligaste blå druvor. Trots det är den en ovanlig gäst på Munskänkarnas tastingar. Den anses vara för varierande för att passa in i vinprovningssammanhang. En egenskap, som definitivt motiverar en liten genomgång. Veronica och Kim Grundström hade sammanställt en representativ kombination, som omfattade allt från relativt fördelaktiga viner från Nya Världen till högklassiga viner från Merlots hemvist Pomerol. Kanske tastingen väckte ett intresse att stifta närmare bekantskap med vinvärldens kameleont.

Kvälens Merlot-urval hittar du här. 

 

23.10.2018 Vinet i tiden

Vinodlingen och tillverkningen har långa anor. Kaj Christiansen har grävt i historien och förde oss på en snabb resa från foten av Ararat genom Syd- och Mellaneuropa via Nordamerika till Kina. Historiska händelser som format vinvärlden är feniciernas handelsresor, romarnas erövringar och upptäcktsresorna på 1500 och 1600-talet. Det historiska skeende som kanse mest har påverkat vinets värld är Kristendomen. Vinet har en central roll i liturgin och den medeltida vinodlingen dominerades av klostren och munkarna. 

Efter vinlusens härjningar har utvecklingen mot högre kvalitet och ekologiska odlingsmetoder varit enorm. Nya stora utmaningar står för dörren. Klimatförändringen gör att gamla traditionella områden försvinner och nya uppstår. Vi avsutade vår resa i Kina, som idag hör till de stora, både som konsument och producent.

Kvällens "historiska" viner hittar du här.  

 

25.9.2018 Skumvin och mat

Catharina Rosenbröijer-Hackzell och Robin Salmi hade dukat upp fem skumviner från Italien och Frankrike och en Champagne tillsammans med olika tilltugg. Robin berättade med inlevelse om de olika vinerna. Tastingen hade lockat ett stort antal deltagare, över 50 personer.

Kvällens viner hittar du här.

 

17 - 18.5.2018 Vårutflykt till Estland.

Ett trettiotal glada munskänkar samlades den 17 maj i Tallinn för att ta bussen till Vihula gård. Gården som har traditioner från 1400-talet ligger mycket vackert inbäddad i grönska vid en liten fors. På kvällen avnjöt vi en superb middag med, naturligtvis, utsökta viner till. I synnerhet Bordeauxen till anklåret väckte uppskattning.

Följande dag provade vi både champagne och röda viner hos Bottlescouts i Tallinn.

Tastingens viner hittar du här. 

 

24.4.2018 Röda viner från Italien

Italien är ett av världens ledande vinländer. Kaj Christiansen gav en översikt av vindistrikten och deras appellationer. Därefter provade vi viner från norr till söder inklusive ett vin från Sardinien. En Aglianico från Taurasien fick överlägset mest röster. Som extra programnummer fick vi dofta på ett vin med utpräglat korkfel. Vinerna hittar du här.

 

20.3.2018 Rhoneviner

Tillsammans med sommelier Thibault de Lartigue provade vi viner från södra Rhone och en Premier Cru från Chablis. Alla viner väckte uppskattning men Ogiers Clos de l'Oratoire utsågs till kvällens vinnare.

Listan över vinerna hittar du här.

 

27.2.2018 Vad har vi i glaset.

Under ledning av Trolle Lindgren försökte vi identifiera tre vita och tre röda viner. Några av vinerna var relativt lätta att placera på kartan, somliga vållade mera huvudbry.

Facit hittar du här.

 

23.1.2018 Vita viner från Niederösterreich

Kvällens gäst Jan Lindholm, ordförande för Munskänkana i Sibbo, höll en uppskattad presentation av vinodling och vinproduktion i Österrike. Fokus låg på Niederösterreich och de torra vita vinerna från Wachau, Kamptal och Kremstal.  Den efterföljande vinprovningen gällde enbart viner av druvorna Riesling och Grüner Veltliner. I tre av glasen var druvan Riesling och i tre av glasen Grüner Veltliner. Att gissa vilken druva som fanns i vilket glas var inte helt lätt då vinerna har många gemensamma smak- och doftkomponenter. Diskussionen vid borden blev glad och livlig. Det allmänna omdömet var att kvällen hade bjudit på intressant information och många goda viner.

Vinerna hittar du här.

 

19.12.2017 Vin till julmaten

Esbomunskänkarna avslutade sitt verksamhetsår med en trevlig tasting i julens tecken. Kocken Sebastian Borg berättade initierat om sitt jobb som kock och om de trender som råder inom matlagningen och restaurangvärlden just nu. I tastingen som leddes av föreningens ordförande Inge Appelqvist provades viner mot vanliga ingredienser på julbordet: skinka, kalkon och ost. Trots den stora konkurrensen med konserter, julfester och andra julbestyr hade många valt att komma till provningen och kvällen förflöt under glada grubblerier över kombinationen vin och mat i juletid.

Vinerna hittar du här.

 

29.11.2017 Nya trender i vinvärlden

Förhandsinformationen hade utlovat någonting lite extra och kvällen hade samlat ett rekordantal deltagare. Sammanlagt 59 personer hade anmält sig och arrangörerna hade lite huvudbry med att få sittplatserna att räcka till. Temat var nya trender i vinvärlden tillsammans med Per Karlsson från BKWine.

Sen 80-talet har vinvärlden upplevt stora förändringar. Den kanske viktigaste trenden har varit internationaliseringen och med den förskjutningen av tyngdpunkten från Europa mot Nya Världen. Framtidens stora vinländer, både beträffande konsumtion och produktion är Kina och Indien. En annan genomgående trend är den växande miljömedvetenheten inom vinodling och -framställning och satsningen på ekologiska viner. Ett intressant fenomen är prisutvecklingen hos toppvinerna. Inte bara vinerna utan också vingårdarna har blivit samlarobjekt och priserna har stigit till en nivå  som inte står i någon relation till smakupplevelsen och därmed gör vinerna ointressanta för de flesta.

Per och Kim hade tillsammans valt viner som återspeglade kvällens tema.

Vinerna hittar du här.

 

24.10.2017 Sherry

Sari Sirèn från Winestudio berättade om sherry. Sherry är ett mycket mångsidigt vin som passa till det mesta. Tyvärr har sherryn fallit lite i glömska, vilket är synd med tanke på den kunskap och de traditioner som ligger bakom tillverkningen av en god sherry. Vi fick smaka på två torra Finon, en Amontillado, en Palo Cortado, en söt och en mycket söt Pedro Ximenez. Hos mången väckte provningen funderingar och uppslag med tanke nästa bjudning hemma.

Vinerna hittar du här.

 

26.9.2017 Etikett kring vin, dukning och servering

Sam Grönstrand, lärare i etikett på Practikum och flitigt anlitad hovmästare på presidentens slott invigde oss i dukningens och det goda värdskapets hemligheter. Tastingen leddes av Veronica Grundström som hade valt till temat passande viner med adligt klingande namn.

Vinerna hittar du här.

Resor

Esbo Munskänkar i Loire-dalen

Esbo Munskänkars resa i Loire-dalen 16-21 september skedde i ett strålande varmt och vackert väder. Skörden var i full gång. Verksamheten var livlig både ute i vingårdarna och inne i producenternas hallar.

Trots att besöket inföll unde höstens brådaste veckor blev vi väl mottagna både på större och mindre gårdar och slott. Vi fick smaka de bästa av traktens viner och lärde oss känna de karakteristiska dragen hos Loire-dalens specifika druvor Chenin Blanc och Cabernet Franc. Appellationerna Bourgueil, Chinon och Vouvray är inte mera bara namn i Munskänkarnas Vinbok utan platser där vi har varit och viner som vi drack där.

Loire-dalen med Touraine, och Tours som medelpunkt, kallas för Frankrikes trädgård och är känd för sin goda mat. Det fick vi minsann erfara. Sällan har vi ätit så gott! Och så mycket. För att det var så gott. Nu bantar vi alla 24!

Vår resa avslutades i Sancerre. En förtjusande liten stad högt uppe på en kulle. På kvällen kunde vi se traktorer, små som leksaksbilar, och deras blinkande lampor ute på vingårdarna. Människorna som plockar för hand får gå hem till natten och sova(lite), men traktorerna som skördar jobbar hela natten. Och de som tar emot vindruvorna i hallarna hinner inte sova så mycket de heller.

Något att tänka på när vi öppnar en god flaska Sauvignon Blanc från Sancerre eller grannbyn Pouilly-Fumé.