Vinföreningen Munskänkarna i Esbo rf

 

Vinföreningen Munskänkarna i Esbo rf. grundades i januari 2002 och hör till Svenska Munskänkarna i Finland rf. (SMiF). Målsättningen i vår verksamhet är att ge medlemmarna bättre kännedom om vinets historia, kultur, odling och tillverkning. Trivseln på våra evenemang och känslan av gemenskap är minst lika viktiga beståndsdelar.

Kärnan i vår verksamhet utgörs av våra månatliga möten, som vanligen hålls på det s.k. Gäddhuset i Gäddvik. Programmet består huvudsakligen av en presentation av vinområden, druvarter och andra vinrelaterade ämnen med därpå följande avsmakning av viner. Utbildningsprogrammet, som är gemensamt för alla munskänkar utgör en viktig del av vår verksamhet.

Medlemskap 

Munskänkarna i Esbo har idag drygt 90 medlemmar. Vi tar emot nya medlemmar i den mån våra begränsade mötesutrymmen tillåter det. Gillar du vin, är intresserad av att lära dig mera om dem och vill bli medlem, tag då kontakt med någon av styrelsemedlemmarna så får du närmare information.

Ny styrelse vald

Esbo Munskänkar höll sitt valmöte i samband med tastingen den 28 november 2023.

Som ordförande för perioden 2023 - 2025 fungerar Tom Kajander.
Styrelsen för år 2024 består av följande medlemmar: Markus Fogelholm, Maria Langenskiöld, Brita Nummelin, Maria Oesch-Feldt, Carl-Magnus Westermarck och Henrik Winberg.

Utbildning


En tvåbetygskurs med slutprov i mars arrangerades under år 2023. I kursen deltog sex medlemmar från Munskänkarna i Esbo och två från Grankulla Munskänkar. Av deltagarna klarade tre personer den teoretiska delen och två personer den praktiska delen av provet.

Vintanken

Vintanken är ett lättsamt kåseri, funderingar kring vin eller besläktade teman.

Att ordna en provning

Vinprovningar är ett av de mest centrala elementen i munskänkarnas verksamhet. Men som munskänk behöver du naturligtvis inte vänta en månad till nästa gång. I värsta fall faller inte temat dig i smaken. varför inte ordna en provning själv, tillsammans med likasinade. Veronica  ger råd och uppslag hur du enkelt kan gå tillväga.

Maj 2019

Amerikanska ursprungsdruvor

Kiki och Ecki Törnroos besökte amerikanska vinodlare senaste höst. I sammanhanget uppstod ett intresse att lära sig mer om amerikanska druvor. Ecki har forskat i den amerikanska vinhistorien och låter oss ta del av kunskapen i april månads vintank.

April 2019 

Har kunden rätt om kunden har fel

Inge Appelqvist har beskådat en sommeliertävling och konstaterat att de besitter både kunskap och en förmåga att betjäna sina kunder. Rubrikens fråga kan tänkas uppstå om kunden har mycket bestämda åsikter beträffande vinvalet - och sommelieren har en annan uppfattning.

Mars 2019

Vad är en Munskänk

Munskänkarna i Sverige firade nyligen sitt 60-årsjubileum. En aktningsvärd ålder. Jubileet till ära har de definierat begreppet "Munskänk". Vi återger här deras tankar som publicerades i Tidningen Munskänken nr 5/2018.

Februari 2019

Vinlandet Kina

Kina håller i alla avseenden på att bli en stormakt att räkna med. Så också när det gäller vin. Med ökat välstånd ökar konsumtionen av lyxvaror, dit åtminstone lite bättre viner kan räknas, Kina hör idag till fem i topp vad konsumtionen beträffar. Det kinesiska klimatet lämpar sig väl för druvodling, Kina är världens största druvodlare och femte största vinproducent. Hur många franska eller amerikanska vingårdar som ägs av rika kineser kan man bara spekulera om.

Peter Appelqvist har fördjupat sig i den kinesiska vinvärlden. Läs mera via länken nedan.

Januari 2019

Alko, K-butiken eller näthandeln

Handeln med alkoholdrycker har under de senste åren genomgått en verklig metaformos. Det var enklare förr. Vin och brännvin köpte man på Alko, mellanöl fick man i matbutiken. Den nya alkohollagen tillåter starköl och alkoläsk i matbutiken, men succen verkar att ha uteblivit. En intressant fråga är, vart är näthandeln på väg.

Radikalt höjda priser i Estland har lagt sordin på ölrallyt från Tallinn, men den egna importen har och kommer alltid att ha sin givna plats. 

Läs Kajs funderingar kring alkoholhandeln i december månads vintanke.

December 2018

Gympa för hjärnan

Nu är det bevisat. Vin är inte bra bara för magen utan också för hjärnan. Inge har studerat de senaste forskningsrönen.

November 2018

Ne bois pas inutilement

Kiki har hittat en bok från 1938, "Vackra Marianne bjuder på vin" skriven av Ivar Bleke, en pseudonym för den finlandssvenska författaren Håkan Tollet. Marianne i titeln står för Frankrike. I boken citeras den store franske vinkännaren Paul de Cassagnnac: "Ne bois pas inutilement". Dvs. Drick inte i onödan.

Oktober 2018

Nya bekantskaper

Kim och Veronica Grundström har besökt nya och mindre kända vinområden på gränsen mellan Frankrike och Spanien och där hittat nya spännande, kanske lite udda bekantskaper i vinernas värld

September 2018

Österrike

Efter en lång och kall vinter har vi sommaren här, precis som förr. Vi är kanske lite traditionsbundna men på något vis hör vita viner sommaren till. Vi har alla vår bestämda åsikt om var de bästa vita vinerna görs. Men mången håller säkert med om att Österrike kvalar in i elitserien. Veronica Grundström har styrt stegen till Alkos Österrikehylla och provsmakat både Grüner Veltliner och Riesling, och hittat en och annan pärla. Nånting till Midsommarlaxen kanske. 

Njut av sommarvärmen, god mat och goda viner, kanske en Grüner Veltliner från Wachau.

Maj 2018 

Vad har vi i glaset

Inspirerad av februari tastingen och Munskärnas regiontävling har Kaj Christiansen funderat på tanken bakom blindprovningar. Faktum är att de är en självklarhet inom vinvärlden. För oss glada amatörer inom Munskänkarna är de både intressanta och spännande. Dessutom lär man sig en massa. Ju mer man provar desto fler aha-upplevelser får man.

April 2018

Sagt om vin

Peter Appelqvist har botaniserat i litteraturhistorien och hittat kloka och träffande tankar och citat om denna gudarnas dryck. Som till exempel ett franskt talesätt "En måltid utan vin är som en dag utan sol".

Mars 2018

Alkos monopol igår och idag

Trolle Lindgren har följt med Alkos utveckling från 70-talets statsmonopol till dagens betydligt mer kvalitetsmässiga "servicemonopol". Utbudet av kvalitetsviner har ökat markant, men fortfarande saknas viner från små exklusiva producenter. 

Februari 2018

Nomen est omen

Somliga vinmakare är väldigt uppfinningsrika när det gäller att hitta på namn. Många däremot håller sig till ett kort och enkelt formulär. Hur tänker vi som konsumenter. Låter vi oss påverkas av ett fantasirikt namn. Kiki Törnroos har botaniserat i Alkos prislista.

Januari 2018

Vad får vinet kosta

Så här inför julen funderar Kaj Christiansen över vad vinet får kosta. Det finns gott om fina och dyra viner i världen, men är de alltid värda sitt pris.

December 2017

Att köpa vin

Föreningens förra ordföranden, Göran Bärlund funderar hur det är att köpa vin. Varifrån kommer ideerna och uppslagen. Alkos näthandel är ett steg i rätt riktning, ävenom deras hemsidor kanske kunde förbättras. Klicka på länken nedan så får du ta del av Görans tankar.

November 2017

Ett gott vin

Veronica och Kim Grundström har besökt mellersta Italien och provat viner. Summan av kardemumman är något som mången vinvän upplevt då och då. Ett vin som i sin rätta omgivning och sammanhang är gudomligt kan vara helt ordinärt i ett annat sammanhang. Det här är en av orsakerna till att vinvärlden är så spännande och värd att utforska.

Oktober 2017

Om vinprovning.

I vår första vintank har föreningens ordförande tecknat ner sina tankar och erfarenheter av vinproving, i allmänhet och på italienskt vis.

September 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

free web counter