7 december julfest
Föreningens exkursion till Dourodalen i våras. Medsläpade viner
som tyvärr inte finns på Alko men som vi provade. Från gårdar vi besökte under resan.
Viner från Portvinsdalen – provningen 21 november 2019 med Stefan Forsman och Torvald Vestberg
Importerade från Quinta do Tedo
Importerade från Quinta Quevedo
Från Aveleda att skåla till på Valmötet: Casal Garcia Rosé (fr Alko)
Vi provade som en halvblind provning
Tillbehör
En krämig St Aubry grönmögelost, fikonmarmelad, valnötter och en större tärning chokladmudcake
Vi var rätt eneiga om våra preferenser:
Bäst ansågs nr 3 vara med 18/27 röster, nästbäst nr 6 med 5/27 röster ; ströröster på nr 4 och 5
Sämst tyckte 15/27 om nr 1 och nr 4 var det 3/27 som tyckte sämst om
Som ni ser av resultaten var vi fullständigt överens med det nationellla resultatet.
Viinilehtis förslag till årets viner 30 oktober 2019, med Kati Ekstam
Ostar:
Våra åsikter: Den här gången tilltalade alla viner några av medlemmarna men vin nr 2 fick ändå flest röster av de vita vid vår provning och framför allt blev nr 6 överlägsen segrare bland de röda vinerna. Rösterna föll så här:
Nr 1: 14/40 tyckte att det var det bästa vita vinet
Nr 2: 16/40 tyckte att det var det bästa vita vinet
Nr 3: 8/40 tyckte det var det bästa vita vinet
Nr 4: 7/40 tyckte det var det bästa röda vinet
Nr 5: 8/40 tyckte det var det bästa röda vinet
Nr 6: 25/40 tyckte det var de bästa röda vinet
Tyvärr var vi tre dagar för sena med vår provningen så vi kunder inte rösta med Viinilehti inom utsatt tid, men det blir spännande att se resultatet och jämföra.
Sherryprovning med Helena Tamm från Nordsjö Munskänkare 18 september 2019
Vinerna:
Ostar och andra tillbehör till Sherryprovningen 18/09 2019
Våra åsikter: Nr 4 var överlägsen segrare medan Nr 1 gillades minst av de flesta.
Nr 1: 0/25 tyckte bäst om, 17/25 tyckte minst om denna sherry
Nr 2: 4/25 tyckte bäst om, 0/25 tyckte minst om
Nr 3: 7/25 tyckte bäst om, 2/25 tyckte minst om
Nr 4: 10/25 tyckte bäst om, 0/25 tyckte sämst om
Nr 5: 4/25 tyckte bäst om, 0/25 tyckte sämst om
Nr 6: 0/25 tyckte bäst om, 6/25 tyckte sämst om
14/05 Sex olika Champagner från tillverkaren Veuve Maitre-Geoffroy med Kari Mervasto
Champagnerna var vår egen import från vintillverkaren Veuve Maitre-Geofftroy
1) Brut Carte Rouge – pris 16,00 €
2) Brute Carte D´Or Millésime 2012 – pris 19,50 €
3) Cuvée Blanc de Blancs Millésime 2013 – pris 22,30 €
4) Cuvée Blanc de Noirs – pris 23,30 €
5) Brut Grand Rosé – pris 17,80 €
6) Rosé de Saignée - pris 22,00 €
Ostar till Champagneprovningen 14 maj 2019
Våra åsikter: De fyra första champagnerna var vita och av dem fick nr 1 och nr 3 överlägset flest röster, dvs. 13 respektive 14 av deltagarna tyckte bäst om dem. Av de röda champagnerna, vinerna 5+6 ansåg 17 att nr 5 var bäst och 15 att nr 6 var bäst. När vi bedömde samtliga champagner var det nr 1 och 3 som uppskattades i lika hög grad av alla tätt följda av nr 6. Beträffande ostarna konstaterade flera att Brieosten och Gruyèren passade utmärkt medan flera ansåg att Chevrén inte riktigt passade alls till champagne.
17/04 Cabernet Sauvignon från olika länder med Catharina Rosenbröijer-Hackzell och Robin Salmi från importören CISA
Tillbehör: Cisa, dvs importören bjöd på soltorkade tomater, oliver, ost och kex samt salami.
Våra åsikter: Vin nr 6 fick absolut överlägset röster. Nr 2 vin nummer 5
21/03 Årets vinstad Barbarescu – viner från regionen med Kati Ekstam
Våra åsikterr om vinerna
- Vin nummer 4 – Rivetto Barbaresco fick flest röster tätt följt av vin nr 6 La Spinetta Langhe Nebbiolo
- Det var oväntat att 2 viner dvs. nr 2 Balbiano Surpreisa Freisa och nr 3 Pio Cesare Barbera d'Alba inte fick några röster alls. Av ostarna gillades Pecorino Tartufo av de flesta – bara de som inte alls gilla tryffel var negativa. Fötr övrigt passade ostarna mycket bra till vinerna
Provning 13 februari 2019
Viner från Nya Zeeland med provningsledare Lasse Halén från Munskänkarna i Vanda. En utomordentligt rolig och klurig provning , tack till Lasse för det. Vi provade
Vita viner:
Röda viner:
Den här gången körde vi med det lokala köttrökeriets i Tjusterby produkter, dvs. deras fänkålssalami i tunna skivor som passade ypperligt till vin nr 2 och 6. Vi hade också tunna skivor lufttorkad skinka som fungerade bra med vinerna.
Vår bedömning av vinerna:
Först kan vi konstatera att åsikterna skiljde sig en hel del innan vi tog in tillbehören respektive efter dem. Vin ett – en Pinot Gris ansågs vara bäst av endast 5 deltagare men efter tillbehören var det 14 som gillade vinet bäst. Vin nr 2, en Chardonnay fick samma bedömningar både före och efter dvs. 7 gillade det bäst. Vin nr 3 – en Gewürztraminer var den största överraskningen 14 gillade vinet bäst men efter maten endast 4. Vin nr 4 en Pinot Noir gillades bäst av 5 både före och efter mat medan vin nr 5 av druvan Zweigeld gillades av bara 3 före mat medan flera uppskattade den med mat. Vin nr 6 slutligen, en Shiraz gillades bäst av nästan alla efter mat
Provningen i januari Vad har vi i glaset? Gemensam tävling för alla föreninger
VINLISTA FÖR ”VAD HAR VI I GLASET?” 2019
Vita viner 1. 938917 Anselmo Mendes Contacto Alvarinho 2017 16,99 Alvarinho / Minho / Portugal
2. 562727 Bouchard Hautes-Côtes de Beaune 2015 16,49 Chardonnay / Bourgogne / Frankrike
3. 522567 Château Bourdicotte 2017 14,33 Sauvignon Blanc / Bordeaux / Frankrike
Röda viner 1. 479657 Hahn Pinot Noir 2017 18,98 Pinot noir / Kalifornien / USA
2. 406787 Peter Lehmann The Barossan Shiraz 2016 24,55 Shiraz / Australien / South Australia
3. 494607 Château la Reyne Le Prestige 2014 14,99 Malbec / Sydvästra Frankrike / Frankrike
Provning 15 november 2018
Viinilehtis förslag till Årets viner, provningsledare Kati Ekstam. Vinerna finns presenterade i Viinilehti.
Vårt omdöme följde publikens röster framom experternas i Viinilehtis resultat. Grüner Veltlinern och den italienska blandningen fick mest röster i vår provning.
Vi fick också smaka osten Corsu Vecchiu, fårmjölksost fån Korsika, speciellt tänkt för Pinot Noir, Riesling och Tempranillo, Godminster organic cheddar för Sauvingnin blanc och Riesling och Klippan från Helsingin meijeriliike till Grüner veltliner. Det var ingen som snörpte på näsan!
Lagerprovning med Kati Ekstam 9 oktober 2018
Viner vita:
Viner röda:
Omdömen om vinerna: Alla var eniga om vin nr 1 – dvs. lagrat alldeles för länge, Vinerna 2 och 3 fick goda omdömen, dock var det nr 3 som de flesta gillade bäst av de vita vinerna.
Av de röda vinerna fick nr 7 det absolut flesta rösterna, men också nr 5 föll många i smaken
Ostar:
Beträffande ostarna var det många som gillade ost nr 2 och ansåg att den passade till flera av vinerna, Rökosten Hilma delade meningarna – de flesta överraskades dock av hur bra den passade till vinerna 6 och 7 samt Sauvignon Blanc.
Provning 11.09.2018
Sydafrika med Jukka Sopenperä som ciceron.
Geografi, klimatologi och etikettkunskap följdes av provning av tre vita och tre röda sydafrikanske viner. Vi provade:
Bedömningen av vinerna var rätt enhällig – av de vita vinerna höll en överväldigande majoritet på nr 1 Waterford Pecan Stream Sauvignon Blanc. Nr 2 den Groote Post, den Sydafrikanska Rieslingen delade meningarna – en del gillade den en del ansåg den vara för söt och för påträngande. Av de röda vinerna blev nr 5 Basson SMG överlägsen favorit medan nr 6 Meerlust Red gillades av bara en enda deltagare.
Vi provade vinerna med två ostar och en korv:
Provningen 24.5.2018
Fiskhuset i Borgå dukade upp med ostron en masse, pocherad gösfilé med kapris och en boillabaisse. Fantastiskt gott alltihopa. Till detta provade vi under Olivier Lukengus ledning:
Till ostronen:
1. André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut (19.98 e) Alko 513137
2. Louis Massing Premiere Cru Rose Champagne Brut (37,82 e) Alko 903597
Till gösen:
3- Terros Gauda O Rosal 2016, Albarino ( 18,69 e) Alko 549207
4. Salomon Undhof Franciscus Grüner Veltliner 2016 (15,99 e) Alko 517797
5.Zuccardi Serie A Torrontés 2017 (14,04 e) Alko 596797
och till bouillabaissen
6. Château Paradis Provence Rosé 2016 (16,20 e) Alko 485487
Lekfullhet och glam avslutade säsongen för Borgå Munskänkars termin
Provningen 24/04 2018 – Udda italienska viner med ordförande Kati Ekstam
Viner, vita:
Rosé:
Röda:
Ostar:
Omdömen: 7/24 gillade Arneis vinet nr 1 bäst, medan 17/24 tyckte bäst om nr 2 Pecorinovinet. Av de röda fick nr 5 och nr 6 cirka lika många röster.
Vinprovning 22 mars 2018
Viner på provningen 22 mars 2018 – viner från 2-betygsprovet som en halvblind provning ledd av Torvald Vestberg
Ostar:
1) Berthaut Èpoisses – till Pinot Noir – en kittost från Bourgogne
2)Tomme Brebis (Abbaye De Belloc-typ) – till Sauvignon Blanc och Riesling – en fransk alpost
3) Maturo Cheddar – en vällagrad cheddar till Sauvignon Blanc, Tempranillo, och Pinot Noir
Föreningens årsmöte 22/03 2018 : efter mötesförhandlingarna avnjöt vi ett gott österrikiskt skumvin: Stift Klosterneuburg Mathäi Klassik Brut gjord på Grüner Veltliner, Alkonr 544037, pris 17,48 €
Provningen var mycket rolig och vi var många som insåg att 2-betygsprovet kanske inte är vårt närmaste mål. Men Tack till Torvald som försökte klara sig och invigde oss.
Vinprovning 14 februari 2018
Jukka Sopenperä, tidigare utbildare på Alko, introducerade för oss druvor som kanske kunde odlas i Finland och viner som är gjorda på dessa druvor. Det finns ju några odlare som försöker sig på druvor i kommersiellt syfte i Finland, men kan det gå vägen i verkligheten. Själv har han en odling i Lojo på sin sommarstuga där han testar tiotals olika druvsorter men någon vinproduktion är inte igång åtminstone ännu.
Vi smakade på:
Synpunkter på vinerna:
Av skumvinerna fick den tyska rieslingen Dr Loosen överlägset flest röster
Det engelska skumvinet tilltalade 4/19 men också dom tyckte att det är för dyrt
Vinerna nr 3 och 5 fick lika många omdömen var
Det röda Pinot Noir vinet, nr 6 gillades av alla
Vinprovning 25.01.2018
Efterdyningar av föreningens vinresa till Mosel
Provning av viner som intresserade deltagarna i föreningens resa till Mosel i september 2017.
Efter introduktion av själva resan och målets huvudingrediens Riesling avprovades den egna iomporten av viner. Tyvärr finns inga av vinerna på Alko utan de var sådana som resenärerna tagit med sig hem eller annars fått levererade.
25/01 2018: Riesling på olika sätt – viner från Moselresan i september 2017 med Vivan Ekholm och Stefan Forsman
Tillbehör
Synpunkter på vinerna:
Kvällens överlägsna favoritvin blev nr 4 dvs. Weingut Kloster Ebernachs Riesling Feinherb. Den Orangea Rieslingen som var kvällens shownummer var intressant att pröva på men inte särskilt smaklig, vinet rekommenderas till starkt kryddade rätter och här var fänkålssalamin ypperlig och gav vinet mera smak men ändå ett mera intressant vin att pröva på än att gilla.
Julfest 15.12.2017
Gamla hederliga och alltid pålitliga Cabriole. Ny meny och Viinilehtis förslag till Årets viner. Anmälning senast 4 december till Ingalill.
Vinprovning 27.11.2017 Nya trender i vintillverkningen - ett unikt tillfälle du inte vill missa!
Måndagen den 27 november besöker Per Karlsson från BKWine Munskänkarna i Borgå och berättar om nya trender i vintillverkningen
Här några bakgrunduppgifter om kvällens föreläsare: - Per Karlsson och hans hustru Britt har grundat den äldsta och mest lästa vinsajten i Sverige: BKWine Magazine och de skriver regelbundet för Forbes.com - Paret Karlsson har också skrivit flera prisvinnande böcker om vin, varav en vann priset “Årets bästa vinbok” i Sverige och blev dessutom utnämnd till “World’s Best Wine Book for Professionals”. - De besöker kring 200 vinegendomar årligen, de arrangerar flera vinresor varje åren och de anlitas som både jurymedlemmar och domare i provningspaneler i nationella och internationella vintävlingar.
27/11 2017 Nya trender inom vinmakeriet. En mycket lyckad provning med rekordmånga deltagare. Gäster både från när och fjärran.
Viner:
Synpunkter på vinerna: Frågan lydde, vilket är det bästa vinet?
Kvällens klara favorit blev det spanska vinet nummer 4 med överlägset mest röster
Vin nr 1 fick 5/39 röster
Vin nr 3 fick 3/39 röster
Vin nr 6 fick 4/39 röster
Ostar
(Ostarna finns att köpa hos Lentävä lehmä i Hagnäshallen)
Vinprovning och valmöte 17.10.2017
Världens åttonde underverk
Det är dags för nästa provning tisdagen den 17 oktober på Grand i Borgå.
Då gör vi ett smakbesök i ett av världens vackraste vindistrikt med hjälp av ord och bild och givetvis något gott i glasen!
Dourodalen i Portugal är världens största enhetliga bergsområde som används för vinodling och med sitt omväxlande landskap och världsberömda viner anses det av många vara världens åttonde underverk.
Vår tidigare medlem, vinkännaren och sommelieren Glenn Sundstedt, numera även riddare i Confraria do Vinho Porto i Portugal, guidar oss i portvinsvärlden.
Vi var 28 personer som deltog i denna provning som inleddes med den nya trenden i stora delar av världen, nämligen Portonic. Den bestod av Niepoort Dry White, (16,98) en isbit eller två, en liten bit lime, ett blad mynta och tonicvatten i proportionen två till ett. Alltså dubbelt så mycket tonic som vin. Fräscht!
Övriga viner i provningen:
Offley Rose Port (16,98 )
Ferreira 10 Years Old White Port (17,99 0,5 l )
Smith Woodhouse Late Botteled Vintage (25,99 )
Grahams 10 Years Tawny (29,90 )
Porto Cruz Vintage Port 1996 (32,89 )
Vita portviner serveras kalla, 12 grader, Tawny, LBV och Vintage port ca 16 grader. Köp inte en helflaska portvin på Alko för under 18 euro om du skall ha den till annat än portonic fick vi som råd. Segrarna i provningen blev Ferreiran och Porto Cruzen. "Värda slanten" som det ibland brukar heta när det är ganska dyrt.
Vinprovning 7.9.2017
Varför har ekologiska viner blivit så trendiga och vad är det för idé med ekologiska rödviner? Jox, båg eller humbug? Eller ligger det något i eko?
Kom med och smaka på den nya trenden, vi provar halvblint fyra naturviner och två ekologiska rödviner.
Provningsledare är Henrik Österblom.
I provningen deltog 26 medlemmar och vi provade
Naturviner:
Alpamanta Estate Cabernet Franc, 2013, Argentina, specialparti
Fabien Jouves, Haute Cote de Fruit, 2014, Cahors, Frankrike, beställningssortiment
La Encina Forcallat, 2016, Valencia, Spanien, specialparti
Francisco Gomez Eko Red, 2015, Valencia, Spanien, beställningssortiment
Ekologiska viner:
Matetic Corralillo Pinot Noir, 2015, Chile, ordinarie sortiment
Symington Altano Organic, 2015, Portugal, ordinarie sortiment
Vid omrötningen om vilket vin som var bäst fick alla utom Eko Red röster. Överlägsen segrare var Pinot Noiren från Chile
Vinprovning 16.5.2017
Vita viner från Alsace under ledning av Kari Mervasto. Vi provar typiska druvor från Alsace. Vi var arton som provade:
Dopf & Iron Cuvée Rene Dopf Muscat 2016 (12,99 euro)
Trimbach Pinot Gris Reserve 2014 (21,50)
Seppi Landmann Sylvaner 2014 n(19,41)
Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2014 (19,99)
Pfaff Pinot Blanc 2015 (11,00)
Wolfberger Grand Cru Steingrubler Gewurtstraminer 2014 (22,10)
Alla viner fick goda omdömen men bäst i test blev Pinot Grisen tätt följd av Pinot Blancen medan Muscaten hade minst anhängare.
Tastingen var svår för det fanns riktiga överraskningar