Vinföreningen Munskänkarna i Borgå r.f.

Vinprovningar

Föreningens exkursion till Dourodalen i våras. Medsläpade viner

som tyvärr inte finns på Alko men som vi provade. Från gårdar vi besökte under resan.

 

Viner från Portvinsdalen – provningen 21 november 2019 med Stefan Forsman och Torvald Vestberg

Importerade från Quinta do Tedo

  1. Porto Rosé
  2. Late Bottle Vintage LBV 2013
  3. Tawny 10 years
  4. Tawny 20 years

 

Importerade från Quinta Quevedo

  1. Porto 30 Anes White
  2. Porto Quevedo Lagrima White

Från Aveleda att skåla till på Valmötet:  Casal Garcia Rosé (fr Alko)

Vi provade som en halvblind provning

  1. Porto Rosé
  2. Porto Quevedo Lagrima White
  3. Porto 30 Anes White
  4. Late Bottle Vintage LBV 2013
  5. Tawny 10 years
  6. Tawny 20 years

 

Tillbehör

 En krämig St Aubry grönmögelost, fikonmarmelad, valnötter och en större tärning chokladmudcake

Vi var rätt eneiga om våra preferenser:

Bäst ansågs nr 3 vara med 18/27 röster, nästbäst nr 6 med 5/27 röster ; ströröster på nr 4 och 5

Sämst tyckte 15/27 om nr 1 och nr 4 var det 3/27 som tyckte sämst om

 

 

Som ni ser av resultaten var vi fullständigt överens med det nationellla resultatet.

Viinilehtis förslag till årets viner 30 oktober 2019, med Kati Ekstam

  1. Sitzius Rothenberg Riesling Spätlese Goildkapsel Trocken 2016, Tyskland -Alko nr 526907, pris 19,73 €
  2. Ribbonwood Riesling 2015, Nya Zeeland – Alko nr 525597, pris 14,99€
  3. Villa Maria Reserve Sauvignon Blanc 2017, Nya Zeeland – Alkos nr 582867, pris 19,99€
  4. Jackson Estate Vintage Widow Pinot Noir 2014, Nya Zeeland – Alko nr 452477, pris 19,99€
  5. Château Smith Cabernet Sauvignon 2016, USA – Alko nr 928997, pris 25,49€
  6. Tommasi Crearo 2016, Italien – Alko nr 41946, pris 19,99€

 

Ostar:

  1. Neufchâtel – från Normandie, en av Frankrikes äldsta ostar, vitmögelost av komjölk ska passa särskilt väl till Sauvignon Blanc viner
  2. Gruyere Alpage – vällagrad alpost från Schweitz – ska passa till Sauvignon Blanc, Pinot Noir och Cabernet Franc
  3. Camembert de Normandie, Traditionell , Normandie. Ska passa bra till Pinot Noir, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon

 

Våra åsikter: Den här gången tilltalade alla viner några av medlemmarna men vin nr 2 fick ändå flest röster av de vita vid vår provning och framför allt blev nr 6 överlägsen segrare  bland de röda vinerna. Rösterna föll så här:

Nr 1: 14/40 tyckte att det var det bästa vita vinet

Nr 2: 16/40 tyckte att det var det bästa vita vinet

Nr 3: 8/40 tyckte det var det bästa vita vinet

Nr 4: 7/40 tyckte det var det bästa röda vinet

Nr 5: 8/40 tyckte det var det bästa röda vinet

Nr 6: 25/40 tyckte det var de bästa röda vinet

Tyvärr var vi tre dagar för sena med vår provningen så vi kunder inte rösta med Viinilehti inom utsatt tid, men det blir spännande att se resultatet och jämföra.

Sherryprovning med Helena Tamm från Nordsjö Munskänkare 18 september 2019

Vinerna:

  1. La Ina Fino – Alkonummer 335214, pris 9,90 för 0,375 l
  2. Alfonso Oloroso Seco – Alkonummer 910788, pris 19,95 för 0,75 l
  3. Lustau Peninsula Palo Cortado – Alkonummer 313464 pris 16,05 för 0,375 l
  4. Cuesta Medium Dry – Alkonummer 307184, pris 9,95 € för 0,375 l
  5. Valdespino Ideal Pale Cream Sherry – Alkonummer 349127, pris 19,58 för 0,75 l
  6. Lustau San Emilio Pedro Ximénes – Alkonummer 351124, pris 19,85€ för 0,375 l

Ostar  och andra tillbehör till Sherryprovningen 18/09 2019

  1. Garrotxa – Pastöriserad getost från Katalonien
  2. Gruyere Alpage ­– vällagrad alpost
  3. Fänkålssalami – lär ska passa särskilt till Fino och Ximénes

 

Våra åsikter: Nr 4 var överlägsen segrare medan Nr 1 gillades minst av de flesta.
Nr 1:
0/25 tyckte bäst om, 17/25 tyckte minst om denna sherry
Nr 2: 4/25 tyckte bäst om, 0/25 tyckte minst om

Nr 3: 7/25 tyckte bäst om, 2/25 tyckte minst om
Nr 4: 10/25 tyckte bäst om, 0/25 tyckte sämst om
Nr 5: 4/25 tyckte bäst om, 0/25 tyckte sämst om
Nr 6: 0/25 tyckte bäst om, 6/25 tyckte sämst om

 

 

14/05 Sex olika Champagner från tillverkaren Veuve Maitre-Geoffroy med Kari Mervasto


Champagnerna var vår egen import från vintillverkaren Veuve Maitre-Geofftroy

1) Brut Carte Rouge – pris 16,00 €
2) Brute Carte D´Or Millésime 2012 – pris 19,50 €

3) Cuvée Blanc de Blancs Millésime 2013 – pris 22,30 €

4) Cuvée Blanc de Noirs – pris 23,30 €

5) Brut Grand Rosé – pris 17,80 €

6) Rosé de Saignée - pris 22,00 €

Ostar till Champagneprovningen 14 maj 2019

  1. Kvällens Brie hör enligt Lentävälehmä till ”briejuustojen emo” en ost som har producerats på samma sätt sedan Karl den stores tid
  2. Samma företag rekommenderade också kvällens andra ost, en Chevre Poitou från Poitou-Charante regionen i Loiredalen
  3. Till franska champagner rekommenderas en god Gruyère från alpländerna

Våra åsikter: De fyra första champagnerna var vita och av dem fick nr 1 och nr 3 överlägset flest röster, dvs. 13 respektive 14 av deltagarna tyckte bäst om dem. Av de röda champagnerna, vinerna 5+6 ansåg 17 att nr 5 var bäst och 15 att nr 6 var bäst.  När vi bedömde samtliga champagner var det nr 1 och 3 som uppskattades i lika hög grad av alla tätt följda av nr 6. Beträffande ostarna konstaterade flera att Brieosten och Gruyèren passade utmärkt medan flera ansåg att Chevrén inte riktigt passade alls till champagne.

 

17/04 Cabernet Sauvignon från olika länder med Catharina Rosenbröijer-Hackzell och Robin Salmi från importören CISA

  1. Icono , Spanien – pris 7,69,
  2. La Cantina Pizzolato, Italien – pris 10,98
  3. Fortant Grande Nuit Réserve, Frankrike – pris12,98
  4. Espiritu de Chile Reserva, Chile – 11,98
  5. Kleine Zalze Vineyard Selection, SydAfrika – pris 17,89 – obs innehåller 10% Merlot
  6. Villa Cafaggio Cortaccio, Italien – 36,90

 

Tillbehör: Cisa, dvs importören bjöd på soltorkade tomater, oliver, ost och kex samt salami.

 

Våra åsikter: Vin nr 6 fick absolut överlägset röster. Nr 2 vin nummer 5

 

21/03 Årets vinstad Barbarescu – viner från regionen med Kati Ekstam

  • Vinerna
  1. Luigi Einaudi Dolcetto di Dogliani, pris: 16,98. Alkonummer: 415687
  2. Balbiano Surpreisa Freisa, pris: 20,33€. Alkonummer: 946797
  3. Pio Cesare Barbera d'Alba, pris: 19,99€. Alkonummer: 447377
  4. Rivetto Barbaresco, pris: 49,89. Alkonummer: 917238
  5. Andrea Oberto Barolo DOCG, pris: 44,98€. Alkonummer: 954105
  6. La Spinetta Langhe Nebbiolo, pris: 29,98€. Alkonummer: 934
  • Ostar
  1. Taleggio Latte Crudo Cas Arrigoni  - osten bör passa till  både Barbera- och Nebbioloviner
  2. Valle d’Aostas – osten anses passa till både Nebbiolo- Barbera och Baroloviner
  3. Pecorino Tartufo – osten bör gå särskilt väl till Baroloviner

 

Våra åsikterr om vinerna

- Vin nummer 4 – Rivetto Barbaresco fick flest röster tätt följt av vin nr 6 La Spinetta Langhe Nebbiolo

- Det var oväntat att 2 viner dvs. nr 2 Balbiano Surpreisa Freisa och nr 3 Pio Cesare Barbera d'Alba inte fick några röster alls. Av ostarna gillades Pecorino Tartufo av de flesta – bara de som inte alls gilla tryffel var negativa. Fötr övrigt passade ostarna mycket bra till vinerna

 

Provning 13 februari 2019

Viner från Nya Zeeland med provningsledare Lasse Halén från Munskänkarna i Vanda. En utomordentligt rolig och klurig provning , tack till Lasse för det. Vi provade

Vita viner:

  1. Awatere River Pinot Gris 2017 - Alkos nr 552567, pris 14,87 €
  2. St Clair Pioneer Block Sawcut Chard. 2015 – Alkos nr 501427, pris 19,99 €
  3. Spy Valley Gewürtztraminer 2017 – Alkos nr 599237, pris 15,9

 

Röda viner:   

  1. Spinyback Pinot Noir 2015 – Alkos nr 400847, pris 13,00 €
  2. Seifried Nelson Zweigelt 2015 – Alkos nr 928122, pris 26,06 €
  3. Saint Clair Hawke’s Bay Premium Syrah 2014 – Alkos nr 923627, pris 17,48 €

Den här gången körde vi med det lokala köttrökeriets i Tjusterby produkter, dvs. deras fänkålssalami i tunna skivor som passade ypperligt till vin nr 2 och 6. Vi hade också tunna skivor lufttorkad skinka som fungerade bra med vinerna.

 

Vår bedömning av vinerna:
Först kan vi konstatera att åsikterna skiljde sig en hel del innan vi tog in tillbehören respektive efter dem. Vin ett – en Pinot Gris ansågs vara bäst av endast 5 deltagare men efter tillbehören var det 14 som gillade vinet bäst. Vin nr 2, en Chardonnay fick samma bedömningar både före och efter dvs. 7 gillade det bäst. Vin nr 3 – en Gewürztraminer var den största överraskningen 14 gillade vinet bäst men efter maten endast 4. Vin nr 4 en Pinot Noir gillades bäst av 5 både före och efter mat medan vin nr 5 av druvan Zweigeld gillades av bara 3 före mat medan flera uppskattade den med mat. Vin nr 6 slutligen, en Shiraz gillades bäst av nästan alla efter mat

 

Provningen i januari  Vad har vi i glaset? Gemensam tävling för alla föreninger

 

VINLISTA FÖR ”VAD HAR VI I GLASET?” 2019
 
Vita viner 1. 938917 Anselmo Mendes Contacto Alvarinho 2017 16,99   Alvarinho / Minho / Portugal
 
2. 562727 Bouchard Hautes-Côtes de Beaune 2015 16,49   Chardonnay / Bourgogne / Frankrike
 
3. 522567 Château Bourdicotte 2017  14,33   Sauvignon Blanc / Bordeaux / Frankrike
 
Röda viner 1.  479657 Hahn Pinot Noir 2017   18,98   Pinot noir / Kalifornien / USA
 
2.  406787 Peter Lehmann The Barossan Shiraz 2016 24,55   Shiraz / Australien / South Australia
 
3. 494607 Château la Reyne Le Prestige 2014  14,99   Malbec / Sydvästra Frankrike / Frankrike

 

 

Provning 15 november 2018

Viinilehtis förslag till Årets viner, provningsledare Kati Ekstam. Vinerna finns presenterade i Viinilehti.

Vårt omdöme följde publikens röster framom experternas i Viinilehtis resultat. Grüner Veltlinern och den italienska blandningen fick mest röster i vår provning.

Vi fick också smaka osten Corsu Vecchiu, fårmjölksost fån Korsika, speciellt tänkt för Pinot Noir, Riesling och Tempranillo, Godminster organic cheddar för Sauvingnin blanc och Riesling och Klippan från Helsingin meijeriliike till Grüner veltliner. Det var ingen som snörpte på näsan!

 

Lagerprovning med Kati Ekstam 9 oktober 2018

Viner vita:

  1. Pinot Grigio, Ungern 2004, i lagret sedan 2006, pris 4,09 € - vinet blev ett exempel på att det hade legat för länge, många upplevde det som ”dött”
  2. Villa Maria, Sauvignon Blanc, Nya Zeeland 2016, från vinlagret - pris 20,55 €
  3. Villa Maria, Sauvignon Blanc, Nya Zeeland 2017, - Alkos nummer 954707, pris 15,99 €.

Viner röda:

  1. Leyda Singel Vineyard Las Brisas, Pinot Noir, Chile 2016, från vinlagret – pris 33,30
  2. Leyda Cahuil Vineyard, Pinot Noir, Chile 2010
  3. Pisano Tannat/Petit VerdotUruguay 2008, från vinlagret – pris 13,60 €
  4. Garzon Tannat Reserva, Uruguay 2016,  Alkos nummer 433137, pris 14,98

 

Omdömen om vinerna: Alla var eniga om vin nr 1 – dvs. lagrat alldeles för länge, Vinerna 2 och 3 fick goda omdömen, dock var det nr 3 som de flesta gillade bäst av de vita vinerna.

Av de röda vinerna fick nr 7 det absolut flesta rösterna, men också nr 5 föll många i smaken

Ostar:

  1. Medellagrad Comté –till bl.a Pinot Noir
  2. Le Petit Obaba Peio – från Pyrenéerna, Baskien, ska passa också till både Shiraz och Viognier
  3. Savu Hilma, Herkku Juustotalo – en mild rökost som ska passa till Petit Verdot också till Sauvignon Blanc (alternativet var Smoked Gouda – men tyckte att vi provar en mild inhemsk ost i ställe)

Beträffande ostarna var det många som gillade ost nr 2 och ansåg att den passade till flera av vinerna, Rökosten Hilma delade meningarna – de flesta överraskades dock av hur bra den passade till vinerna 6 och 7 samt Sauvignon Blanc.

 

 

Provning 11.09.2018

Sydafrika med Jukka Sopenperä som ciceron.

Geografi, klimatologi och etikettkunskap följdes av provning av tre vita och tre röda sydafrikanske viner. Vi provade:

  1. Waterford Pecan Stream Sauvignon, druva: Sauvignon Blanc - pris 13,99 € Alkos nr 512477
  2. Groote Post Riesling, druva: Riesling  - pris18,00 € Alkos nr 954517
  3. De Morgenzon Reserve Chenin Blanc, - pris 24,89 € Alkos nr 510677
  4. Kanonkop Cadette Pinotage - pris 14,93 € Alkos nr 407597
  5. Basson SMG,druvor: Shiraz, Mourvedre, Grenache - pris 17,50 € Alkos nr 422287
  6. Meerlust Red, druvor: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot Petit Verdot - pris 22,99 € Alkos nr 942187

 

Bedömningen av vinerna var rätt enhällig – av de vita vinerna höll en överväldigande majoritet på nr 1 Waterford Pecan Stream Sauvignon Blanc. Nr 2 den Groote Post, den Sydafrikanska Rieslingen delade meningarna – en del gillade den en del ansåg den vara för söt och för påträngande. Av de röda vinerna blev nr 5 Basson SMG överlägsen favorit medan nr 6 Meerlust Red gillades av bara en enda deltagare.

Vi provade vinerna med två ostar och en korv:

  1. Tommette de Yenne, Bio – görs på komjölk i alperna i Rhôneska passa till viner gjorda av Sauvignon Blanc och till Riesling
  2. Bonchoix Camembert de Normandie - en Camembert AOP som görs i  Val de Sienne ska passa till viner med Merlot och Chenin Blanc druvor
  3. Tjusterby köttrökeris fänkålssalami som gjorde att Meerlust steg till högre höjder

 

Provningen 24.5.2018

Fiskhuset i Borgå dukade upp med ostron en masse, pocherad gösfilé med kapris och en boillabaisse. Fantastiskt gott alltihopa. Till detta provade vi under Olivier Lukengus ledning:

Till ostronen:

1. André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut (19.98 e) Alko 513137

2. Louis Massing Premiere Cru Rose Champagne Brut (37,82 e) Alko 903597

Till gösen:

3- Terros Gauda O Rosal 2016, Albarino ( 18,69 e) Alko 549207

4. Salomon Undhof Franciscus Grüner Veltliner 2016 (15,99 e) Alko 517797

5.Zuccardi Serie A Torrontés 2017 (14,04 e) Alko 596797

och till bouillabaissen

6. Château Paradis Provence Rosé 2016 (16,20 e) Alko 485487

Lekfullhet och glam avslutade säsongen för Borgå Munskänkars termin

 

 

Provningen 24/04 2018 – Udda italienska viner med ordförande Kati Ekstam

Viner, vita:

  1. Matteo Correggia Roero Aneis, 2016, Piemonte – Alkos nr 907787, pris 19,49,
    Aneis druvan
  2. Umani Ronchi Vellodoro Pecorino, 2017, Abruzzo – Alkos nr 527977, pris 11,89 Pecorino druvan

Rosé:

  1. Lior di Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Emilia Romagna finns ej på Alko, pris ca 18 €

Röda:

  1. Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso, 2016, Sicilien – Alkos nr 927617, pris 23,20, druvorna Nerello Mascaresa och Nerello Cappaccio
  2. Gricos Aglianico del Vulture ,2015 ,Campanien – Alkos nr 924027, pris 15,00, Aglianico druvan
  3. Gori Refosco Del Peduncolo Rosso, Friulia-Venezia-Giulia regionen – Alkos nr 903767, 24,00  Refosco druvan

Ostar:

  1. Provolone – en ost som anses lämplig med röda viner gjorda av Nerello Mascalese och vita viner gjorda av Vermentinodruvor
  2. Fontina – en ost som anses gå särskilt väl ihop med röda viner gjorda av Refosco druvor och vita viner gjorda av Inzolia druvor
  3. Capridor – en hård getost som anses passa till röda viner gjorda av Nerello Cappuccio druvor och vita viner gjorda av Catarratto, Malvasia och Vermentino druvor

Omdömen: 7/24 gillade Arneis vinet nr 1 bäst, medan 17/24 tyckte bäst om nr 2 Pecorinovinet. Av de röda fick nr 5 och nr 6  cirka lika många röster.

 

Vinprovning 22 mars 2018

Viner på provningen 22 mars 2018 – viner från 2-betygsprovet  som en halvblind provning ledd av Torvald Vestberg

  1. Villa Maria Private Bin Organic Sauvignon Blanc 2017, Nya Zeeland - Alkos nr 544404 pris 8,30 för 0,375 flaska
  2. Gnarly Head Viognier, USA – Alkos nr 906677 pris 13,40
  3. Jean Biecher Riesling Grand Cru Schlossberg 2016, Frankrike - Alkos nr 548837, pris 19,40
  4. Jean-Claude Boisset Les Ursulines Pinot Noir 2015, Frankrike – Alkosnr 930897, pris 19,39
  5. Baron de Ley Reserva 2013, Spanien – Alkosnr 007152, pris 17,39
  6. Ricossa Barolo 2012, Italiebn – Alkos nr 934347, pris 26,30


Ostar:
1) Berthaut Èpoisses –
till Pinot Noir en kittost från Bourgogne
2)Tomme Brebis (Abbaye De Belloc-typ) – till Sauvignon Blanc och Rieslingen fransk alpost
3) Maturo Cheddar – en vällagrad cheddar till Sauvignon Blanc, Tempranillo, och Pinot Noir

Föreningens årsmöte 22/03 2018 : efter mötesförhandlingarna avnjöt vi ett gott österrikiskt skumvin: Stift Klosterneuburg Mathäi Klassik Brut gjord på Grüner Veltliner, Alkonr 544037, pris 17,48 €

Provningen var mycket rolig och vi var många som insåg att 2-betygsprovet kanske inte är vårt närmaste mål. Men Tack till Torvald som försökte klara sig och invigde oss.

 

 

Vinprovning 14 februari 2018

 

Jukka Sopenperä, tidigare utbildare på Alko, introducerade för oss druvor som kanske kunde odlas i Finland och viner som är gjorda på dessa druvor. Det finns ju några odlare som försöker sig på druvor i kommersiellt syfte i Finland, men kan det gå vägen i verkligheten. Själv har han en odling i Lojo på sin sommarstuga där han testar tiotals olika druvsorter men någon vinproduktion är inte igång åtminstone ännu.

Vi smakade på:

  1. Dr. Loosen Riesling Extra Brut, Tyskland, Mosel, 18,89 € - Alkos nr 545037
  2. Harrow & Hope Reserve Brut, England, 32,35 € - Alkos nr 566037
  3. Yealands Estate Single Vineyards PGR, Nya Zeeland, 16,39 € - Alkos nr 596487
  4.  Sepp Moser Grüner Veltliner Gebling, Österrike, 17,72 €- Alkos nr 59944
  5. Cantina Terlan Terlaner Classico, Italien, 17,92 € - Alkos nr 568927
  6.  Hahn Pinot Noir, USA Monterey, 18,40 € - Alkos nr 47965

Synpunkter på vinerna:

Av skumvinerna fick den tyska rieslingen Dr Loosen överlägset flest röster

Det engelska skumvinet tilltalade 4/19 men också dom tyckte att det är för dyrt

Vinerna nr 3 och 5 fick lika många omdömen var

Det röda Pinot Noir vinet, nr 6 gillades av alla

 

Vinprovning 25.01.2018

Efterdyningar av föreningens vinresa till Mosel

Provning av viner som intresserade deltagarna i föreningens resa till Mosel i september 2017.

Efter introduktion av själva resan och målets huvudingrediens Riesling avprovades den egna iomporten av viner. Tyvärr finns inga av vinerna på Alko utan de var sådana som resenärerna tagit med sig hem eller annars fått levererade.

25/01 2018: Riesling på olika sätt – viner från Moselresan i september 2017 med Vivan Ekholm och Stefan Forsman

  1. Rieslingsekt, halvtorr från Weingut Kloster Ebernach, föreningens import 14,00 €
  2. Orange Riesling, Maischevergoren 2014, torr från Weingut Kloster Ebernach,föreningens import 27,00€
  3. Bremmer Calmont Riesling, Grosses Gewächs, torr, Karis import från Weingut Franzen,, 22,00 €
  4. Riesling Feinherb 2015, halvtorr, från Weingut Kloster Ebennach, föreningens import, 11,00€
  5. Bernkasteler Badstube 2015, söt, från St.Nikolaus-Hospital, Bernkastel Kues, föreningens/Forsmans import, 15,00 €
  6. „Alte Reben - Goldkapsel“ ,Riesling Auslese från gamla vinstockar, Edelsüss, söt föreningens/Karis import,  16,50 €

Tillbehör

  1. Appenzeller ost
  2. Morbier ost
  3. Fänkålssalami från Tjusterby


Synpunkter på vinerna:

Kvällens överlägsna favoritvin blev nr 4 dvs. Weingut Kloster Ebernachs  Riesling Feinherb.  Den Orangea Rieslingen som var kvällens shownummer var intressant att pröva på men inte särskilt smaklig, vinet rekommenderas till starkt kryddade rätter och här var fänkålssalamin ypperlig och gav vinet mera smak men ändå ett mera intressant vin att pröva på än att gilla.

 

Julfest  15.12.2017

Gamla hederliga och alltid pålitliga Cabriole. Ny meny och Viinilehtis förslag till Årets viner. Anmälning senast 4 december till Ingalill.

 

 

Vinprovning  27.11.2017 Nya trender i vintillverkningen - ett unikt tillfälle du inte vill missa!

Måndagen den 27 november besöker Per Karlsson från BKWine Munskänkarna i Borgå och berättar om nya trender i vintillverkningen

Här några bakgrunduppgifter om kvällens föreläsare: - Per Karlsson och hans hustru Britt har grundat den äldsta och mest lästa vinsajten i Sverige: BKWine Magazine och de skriver regelbundet för Forbes.com - Paret Karlsson har också skrivit flera prisvinnande böcker om vin, varav en vann priset “Årets bästa vinbok” i Sverige och blev dessutom utnämnd till “World’s Best Wine Book for Professionals”. - De besöker kring 200 vinegendomar årligen, de arrangerar flera vinresor varje åren och de anlitas som både jurymedlemmar och domare i provningspaneler i nationella och internationella vintävlingar.

 

27/11 2017 Nya trender inom vinmakeriet. En mycket lyckad provning med rekordmånga deltagare. Gäster både från när och fjärran.

Viner:

  1. Gérard Bertrand Domaine de l`Aigle Pinot Noir, Frankrike – Alkos nr 916217, pris 19,49
  2. Haute Cot(e) de Fruit Malbec 2014, Frankrike, -Alkos nr 944767, pris 16,49
  3. Elgin Vintners Pinot Noir 2013, Sydafrika,  - Alkos nr 420327, pris 21,95
  4. Pittacum 2011, Menzia-druvan Spanien, - Alkos nr 959097, pris 19,79
  5. Quinta Nova Unoaked, Portugal – Alkos nr 950997, pris 19,79
  6. Villa Valentina Organic, Sangiovese 2015, Italien,lådvin – Alkos nr 920131, pris per låda 21,90

 

Synpunkter på vinerna: Frågan lydde, vilket är det bästa vinet?

Kvällens klara favorit blev det spanska vinet nummer 4 med överlägset mest röster
Vin nr 1 fick 5/39 röster
Vin nr 3 fick 3/39 röster

Vin nr 6 fick 4/39 röster

 

Ostar

  1. En speciell vällagrad Pecorino  - som rekommenderas till Sangiovese-druvor
  2. Mimolette –en ostsort som tillverkas i trakten av Lille sedan 1600-talet. Halvmjuk, alltid orange Charles de Gaulles favoritost – en ost som anses passa bra ihop med viner gjorda av Malbec-druvan
  3. Idiazabal – en lätt rökt ost från norra Spanien som anses vara en av Europas bästa Den hör till det ”europeiska kulinariska arvet” och görs av handmjölkad mjölk från en särskild fårras och endast av mjölk från mars till juni används. En ost till viner gjorda av Menzia-druvor.

(Ostarna finns att köpa hos Lentävä lehmä i Hagnäshallen)

 

Vinprovning och valmöte 17.10.2017

Världens åttonde underverk   

Det är dags för nästa provning tisdagen den 17 oktober på Grand i Borgå.

Då gör vi ett smakbesök i ett av världens vackraste vindistrikt med hjälp av ord och bild och givetvis något gott i glasen!

Dourodalen i Portugal är världens största enhetliga bergsområde som används för vinodling och med sitt omväxlande landskap och världsberömda viner anses det av många vara världens åttonde underverk.

Vår tidigare medlem, vinkännaren och sommelieren Glenn Sundstedt, numera även riddare i Confraria do Vinho Porto i Portugal, guidar oss i portvinsvärlden.

 

Vi var 28 personer som deltog i denna provning som inleddes med den nya trenden i stora delar av världen, nämligen Portonic. Den bestod av Niepoort Dry White, (16,98) en isbit eller två, en liten bit lime, ett blad mynta och tonicvatten i proportionen två till ett. Alltså dubbelt så mycket tonic som vin. Fräscht!

Övriga viner i provningen:

Offley Rose Port  (16,98 )

Ferreira 10 Years Old White Port (17,99 0,5 l )

Smith Woodhouse Late Botteled Vintage (25,99 )

Grahams 10 Years Tawny (29,90 )

Porto Cruz Vintage Port 1996 (32,89 )

Vita portviner serveras kalla, 12 grader, Tawny, LBV och Vintage port ca 16 grader. Köp inte en helflaska portvin på Alko för under 18 euro om du skall ha den till annat än portonic fick vi som råd. Segrarna i provningen blev Ferreiran och Porto Cruzen. "Värda slanten" som det ibland brukar heta när det är ganska dyrt.

 

 

Vinprovning 7.9.2017

Varför har ekologiska viner blivit så trendiga och vad är det för idé med ekologiska rödviner? Jox, båg eller humbug? Eller ligger det något i eko?

Kom med och smaka på den nya trenden, vi provar halvblint fyra naturviner och två ekologiska rödviner. 

Provningsledare är Henrik Österblom.

I provningen deltog 26 medlemmar och vi provade

Naturviner:

Alpamanta Estate Cabernet Franc, 2013, Argentina, specialparti

Fabien Jouves, Haute Cote de Fruit, 2014, Cahors, Frankrike, beställningssortiment

La Encina Forcallat, 2016, Valencia, Spanien, specialparti

Francisco Gomez Eko Red, 2015, Valencia, Spanien, beställningssortiment

Ekologiska viner:

Matetic Corralillo Pinot Noir, 2015, Chile, ordinarie sortiment

Symington Altano Organic, 2015, Portugal, ordinarie sortiment

Vid omrötningen om vilket vin som var bäst fick alla utom Eko Red röster. Överlägsen segrare var Pinot Noiren från Chile

 

Vinprovning 16.5.2017

Vita viner från Alsace under ledning av Kari Mervasto. Vi provar typiska druvor från Alsace. Vi var arton som provade:

Dopf & Iron Cuvée Rene Dopf Muscat 2016  (12,99 euro)

Trimbach Pinot Gris Reserve 2014 (21,50)

Seppi Landmann Sylvaner 2014 n(19,41)

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2014 (19,99)

Pfaff Pinot Blanc 2015 (11,00)

Wolfberger Grand Cru Steingrubler Gewurtstraminer 2014 (22,10)

Alla viner fick goda omdömen men bäst i test blev Pinot Grisen tätt följd av Pinot Blancen medan Muscaten hade minst anhängare.

Tastingen var svår för det fanns riktiga överraskningar