Vinföreningen Munskänkarna i Esbo r.f.


foto:Hans Falck

 


Nästa tasting:

tisdagen 26.9.2017  kl. 18.30 i Gäddhuset

Skön sommar!

Resor

Södra Rhone 18 - 25 april

Tidigt på morgonen den 18 april åkte drygt trettio förväntansfulla munskänkar till Provence för att uppleva sydfranska viner, det lokala köket och den vackra naturen. Under den gångna veckan hann vi med åtta vingårdar plus mycket annat. Vingårdarna representerade hela skalan från smått till stort. På den familjeägda gården Montirius fick vi smaka på friska oekade biodynamiska viner. På Ch. Montfacon, med anor från 1100-talet berättade finlandsfödda slottsfrun Mari om slottet och vinproduktionen. Gården Mas de Valeriole i det vilda och natursköna Camarque odlar både ris och vin. Deras toppvin, Cham Cham lockade många att lätta på börsen och öka bagaget. De stora vinhusen representerades av Ogier i Chateauneuf du Papes. Förutom vin hade vi möjlighet att köpa lokalt producerad olivolja och välgörande lavendelolja eller antikviteter från den lokala marknaden i L'Isle-sur-la-Sorgue. En av resans höjdpunkter var besöket hemma hos vår lokala guide Karl Johan Hellman i Lacoste.

Vädrets makter stod oss bi under hela resan. Solen sken från en klarblå himmel alla dagar, de första dagarna fick vi uppleva en uppfriskande Mistralvind från norr.

Resan var i alla avseenden en fullträff. Ett stort Tack till alla som deltagit i planeringen och arrangemangen och gjort resan till en oförglömlig upplevelse.

Senaste tastingar

24.4.2017

Vi fick höra en mycket givande och teknisk presentation med tonvikt på några byggstenar i vinet -syror, tanniner och extrakthalt av vår vinmästare Kim Grundström. Han gick ganska långt och djupt in på kemin men förankrade detta till praktiska konsekvenser, det som vi sensoriskt upplever varje gång vi smakar ett vin. Flera av faktorerna var för många ögonöppnande och som helhet uppskattades presentation mycket.

Sedan presenterad Kim också Vuoden Viinit – tävlingen, dess bakgrund och verksamhet samt årets resultat. Kim är en av domarna i densamma. Kvällens avslutades traditionsenligt med en tasting till vilken vinmästaren hade valt en uppsättning av i Vuoden Viinit-tävlingen kvalificerade viner där det fösta vinet vi smakade var Årets Vin 2017, Lindaur Cuvée Brut. Vin nr 6 fick mest röster, ett ekologiskt rött vin från Argentina!

Klicka här

28.3.2017

Rhoneblandningar med Trolle Lindgren. 

Vi fick jämföra fyra franska Rhoneblandningar med en amerikansk och en australiensisk motsvarighet. Vinerna går även under benämningen GSM-viner, efter druvblandningen. Alla viner rönte stor uppskattning, liksom Trolles kunniga och engagerade presentation. Att placera vinerna rätt var inte alldeles lätt. Än en gång kunde vi konstatera att när det gäller vin går pris och kvalitet ofta hand i hand. Vinerna fem och sex fick flest röster.

Klicka här

2.3.2017

Vad har vi i glaset. Traditionell tävling. Den här gången hemma hos Ecki och Kiki Törnroos. Segern hemfördes av ett tremannalag bestående av Maria Langenskiöld, Mikael Paltschik och Ecki Törnroos.

Klicka här

 

28.2.2017

"På sidospåret". Lättsam frågesport med Kaj Christiansen.

 

14.2.2017

Minivinmäsa i Grankulla tillsammans med övriga svenska Munskänkar

 

26.1.2017

Esbo Munskänkar 15 år. Jubileumsmiddag på Alberga gård

 

20.12.2016. 

Öl till julmaten. Ölprovning med André Brunnsberg

Klicka här

 

22.11.2016.

Munskänkarnas vinort 2016 : Priorat / Montsant.

Klicka här