Vinföreningen Munskänkarna i Esbo rf

 

 

Vinföreningen Munskänkarna i Esbo rf. grundades i januari 2002 och hör till Svenska Munskänkarna i Finland rf. (SMiF). Målsättningen i vår verksamhet är att ge medlemmarna bättre kännedom om vinets historia, kultur, odling och tillverkning. Trivseln på våra evenemang och känslan av gemenskap är minst lika viktiga beståndsdelar.

Kärnan i vår verksamhet utgörs av våra månatliga möten. Programmet består huvudsakligen av en presentation av vinområden, druvarter och andra vinrelaterade ämnen med därpå följande avsmakning av viner. Utbildningsprogrammet, som är gemensamt för alla munskänkar utgör en viktig del av vår verksamhet. Våra vinresor till vinländer och -områden är ett uppskattat programinslag.

Medlemskap

Munskänkarna i Esbo har idag drygt 100 medlemmar. Vi tar emot nya medlemmar i den mån våra begränsade mötesutrymmen tillåter det. Är Du intresserad av vår verksamhet och vill bli medlem, tag kontakt med någon av styrelsemedlemmarna så får du närmare information.

Aktuellt

Nästa tasting

Nästa tasting går av stapeln den 19.12 klockan 18.30 i Gäddhuset. Temat är vin och mat tillsammans med Sebastian Borg. Sebastian, som är kock har jobbat bl.a. på Ask, Maxill och Jord i Helsingfors och på Åland tillsamans med Micke Björklund.

Välkomna !

Druvkurs

En druvkurs med 16 deltagarte från Esbo och Grankulla påbörjades i oktober. Kursen omfattar 7 - 8 kurstillfällen och avslutas nästa vår med ett teoretiskt och ett praktiskt prov. 

Senaste tasting

29.11.2017. Nya trender i vinvärlden med Per Karlsson.

Förhandsinformationen hade utlovat någonting lite extra och kvällen hade samlat ett rekordantal deltagare. Sammanlagt 59 personer hade anmält sig och arrangörerna hade lite huvudbry med att få sittplatserna att räcka till. Temat var nya trender i vinvärlden tillsammans med Per Karlsson från BKWine.

Sen 80-talet har vinvärlden upplevt stora förändringar. Den kanske viktigaste trenden har varit internationaliseringen och med den förskjutningen av tyngdpunkten från Europa mot Nya Världen. Framtidens stora vinländer, både beträffande konsumtion och produktion är Kina och Indien. En annan genomgående trend är den växande miljömedvetenheten inom vinodling och -framställning och satsningen på ekologiska viner. Ett intressant fenomen är prisutvecklingen hos toppvinerna. Inte bara vinerna utan också vingårdarna har blivit samlarobjekt och priserna har stigit till en nivå  som inte står i någon relation till smakupplevelsen och därmed gör vinerna ointressanta för de flesta.

Per och Kim hade tillsammans valt viner som återspeglade kvällens tema. Vinerna hittar du här

Vintanken

Vintanken är ett nytt element i våra hemsidor. Det är ett lättsamt kåseri, funderingar kring vin eller besläktade teman. Målsättningen är att förnya innehållet minst en gång i månaden.

September 2017. Om vinprovning.

I vår första vintank har föreningens ordförande tecknat ner sina tankar och erfarenheter av vinproving, i allmänhet och på italienskt vis.

Länken till vintanken hittar du här:

September 2017

Oktober 2017. Ett gott vin

Veronica och Kim Grundström har besökt mellersta Italien och provat viner. Summan av kardemumman är något som mången vinvän upplevt då och då. Ett vin som i sin rätta omgivning och sammanhang är gudomligt kan vara helt ordinärt i ett annat sammanhang. Det här är en av orsakerna till att vinvärlden är så spännande och värd att utforska.

Länken hittar du här:

Oktober 2017

November 2017. Att köpa vin

Föreningens förra ordföranden, Göran Bärlund funderar hur det är att köpa vin. Varifrån kommer ideerna och uppslagen. Alkos näthandel är ett steg i rätt riktning, ävenom deras hemsidor kanske kunde förbättras. Klicka på länken nedan så får du ta del av Görans tankar.

November 2017

December 2017. Vad får vinet kosta

Så här inför julen funderar Kaj Christiansen över vad vinet får kosta. Det finns gott om fina och dyra viner i världen, men är de alltid värda sitt pris.

December 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

free web counter