Programmet för våren 2017

19.1.2017 - Vinnare i vintävlingar jämfört med andra viner i samma priskategori - vad kan vi lära oss?

Jämförande blind-tasting. Vi provar viner som vunnit i olika tävlingar och jämför dem med viner som  är kommersiella framgångar i samma priskategorier. Vi funderar på vad vinproffsen lägger vikt vid och  om vi delar uppfattningen med dem eller inte.

Antti Valtanen från Solera leder tastingen på finska.

15.2.2017 - Sista paret ut -> Lär dig bättre känna igen de vanligaste 3 röda druvorna: Cabernet Sauvignon, Shiraz och Pinot Noir.

Vi bekantar oss med de vanligaste röda druvorna: Cabernet Sauvignon, Shiraz-Syrah och Pinot Noir.

Vad är de druvtypiska dragen?

Hur skiljer sig de olika druvornas stil i olika länder?

Hur kombinera mat med de olika druvorna?

Hurudan är Shiraz jämfört med Syrah?

Åke Finne från Grankulla Munskänkarna drar tastingen

20.3.2017  - Vi bekantar oss med Finland 100  år - jubileumsvinerna

Monica Jansson - Olenius från Vanda Munskänkarna presenterar vinerna.
Vi smakar på ett skumvin, två vita viner och tre röda viner.

27.4.2017 - Världens vita viner

Tom Blomqvist från Vinolentus föreläser och hjälper oss att bättre känna igen de vita vinerna. Små och stora producenter. Olika produktionsmetoder. Vitt vin passar också med annat än fisk och skaldjur.

 

19.5.2017 kl 18.00 - 10 - års jubileum på Midgård

Munskänkarna i Vanda ordnar 10 - års jubileum med Minimässa och Middag på Midgård. 

Under Minimässan får vi bekanta oss med

2 olika vinagenturer och deras viner

ett par representanter för olika sorters tilltugg som passar med viner

representanten för Riedel-glasen i Finland

Decanter-affären förevisar ett urval av köksutrustningsprodukter

Därefter följer en elegant 3 rätters middag, som förutom ypperlig mat varvas med en historisk presentation av vinglasets historia och utdelning av 10-årsband.  Givetvis ackompanjeras maten av passande viner.

Också à cappella gruppen Helsingers medverkar.