Jämförande blind-tasting. Vi provar viner som vunnit i olika tävlingar och jämför dem med viner som är kommersiella framgångar i samma priskategorier. Vi funderar på vad vinproffsen lägger vikt vid och om vi delar uppfattningen med dem eller inte.
Antti Valtanen från Solera leder tastingen på finska.
Vi bekantar oss med de vanligaste röda druvorna: Cabernet Sauvignon, Shiraz-Syrah och Pinot Noir.
Vad är de druvtypiska dragen?
Hur skiljer sig de olika druvornas stil i olika länder?
Hur kombinera mat med de olika druvorna?
Hurudan är Shiraz jämfört med Syrah?
Åke Finne från Grankulla Munskänkarna drar tastingen
Monica Jansson - Olenius från Vanda Munskänkarna presenterar vinerna.
Vi smakar på ett skumvin, två vita viner och tre röda viner.
Tom Blomqvist från Vinolentus föreläser och hjälper oss att bättre känna igen de vita vinerna. Små och stora producenter. Olika produktionsmetoder. Vitt vin passar också med annat än fisk och skaldjur.
Munskänkarna i Vanda ordnar 10 - års jubileum med Minimässa och Middag på Midgård.
Under Minimässan får vi bekanta oss med
2 olika vinagenturer och deras viner
ett par representanter för olika sorters tilltugg som passar med viner
representanten för Riedel-glasen i Finland
Decanter-affären förevisar ett urval av köksutrustningsprodukter
Därefter följer en elegant 3 rätters middag, som förutom ypperlig mat varvas med en historisk presentation av vinglasets historia och utdelning av 10-årsband. Givetvis ackompanjeras maten av passande viner.
Också à cappella gruppen Helsingers medverkar.